How long is the first aid certificate required of Québec childcare staff valid?
The certificate must be no more than 3 years old, under section 20 of the Règlement sur les services de garde éducatifs à l’enfance (the educational childcare services regulation).
Last verified: reference compiled on 15 September 2026.
The detail
Every member of the childcare staff must hold a certificate that is no more than three years old, attesting to the successful completion of a course of at least 8 hours that includes a component on managing severe allergic reactions, or of a refresher of at least 6 hours.
Issuing body listed: an organization recognized by the ministère de la Famille.
Sources
- Certificate no more than three years old, 8-hour course or 6-hour refresher — Source : Règlement sur les services de garde éducatifs à l’enfance, section 20 (Légis Québec) —
www.legisquebec.gouv.qc.ca/fr/ShowDoc/cr/s-4.1.1,%20r.%202
To be confirmed with the issuing body. Rules change, and these answers restate Remanso’s reference as of its verification date. The issuing body is the authority: confirm the term and the conditions with it before relying on them.
Tracking this expiry
Remanso calculates the expiry of every document added to a file and sends an email before it comes due. Try Remanso for 21 days, no credit card.
Related questions
- How long is a workplace first aid certificate (CNESST, 16 h) valid in Québec?
- Does the DAFA (Youth Leadership Diploma) expire?
- Do ASP Construction cards have an expiry date?